Śląskie gotowanie
W dniach 17-18 lipca 2010r. w Turawie obok Urzędu Gminy odbył się I Śląski Turniej Kulinarny zorganizowany przez Opolskie Stowarzyszenie Integracji Lokalnej.
W sobotę 17 lipca o nagrodę złotego, srebrnego i brązowego Kwyrloka rywalizowali amatorzy, a w niedzielę profesjonaliści.
Wśród amatorów zwyciężyło trio „Kuchareczki” w składzie Sabina Nowak, Justyna Tieleczek (z Kotorza Małego) i Marta Adamczyk (z Opola). Zwycięskie danie, które przygotowały to: panćkraut (ziemniaki wymieszane z podsmażaną kapustą i skwarkami), golonka i jagodowa szpajza.
Wśród profesjonalistów pierwszy tytuł Mistrza Śląskich Smaków wygrało danie: żurek śląski w zestawie z roladą, kluskami, modrą kapustą oraz ciastem rodzynkowo-rumowym przygotowane przez Kamila Koniecznego z restauracji „Marcin” z Zawady.
W trakcie turnieju czynny był kiermasz produktu regionalnego i rękodzieła ponadto obok Kiermaszu znajdował się duży plac zabaw dla dzieci.
Data publikacji: 21-07-2010 07:58